Kuidas kodus tõeliselt head kohvi valmistada

„Kui hulluks asjad maailmas ikka saavad minna, seni kuni on olemas selline asi nagu kohv?“

Cassandra Clare

Ajal, mil uudised räägivad koroonast ja kukkuvast ehk karuturust, räägime meie hoopis kohvist. Mõnikord on hea uudistekanalid ja sotsiaalmeedia välja lülitada ning nautida vaikuses head kuuma kohvi. Aga kuidas valmistada kodus kohvi nii, et selle kvaliteet ei jääks alla kohviku omale või oleks nii mõnestki isegi parem?

Selleks on palju võimalusi – kohe vaatame mõned neist üle. Võib-olla avastad enda jaoks mõne uue kohvivalmistamise viisi, mida sa pole veel proovinud ja mis hakkab sulle väga meeldima.

Aga enne kui asume kohvivalmistamise vahendeid valima, tuleb ennast varustada väga hea ja kvaliteetse kohviga. Kui kasutad viletsat kohvi, siis võib sul olla maailma kõige vingem kohvimasin, kuid head kohvi sa ikkagi ei saa.

Aeropress

Alustame meie lemmikust, mis teeb lihtsalt uskumatult head kohvi! Aeropress on alles üsna uus leiutis, aga sellest hoolimata võitnud väga paljude kohvisõprade südame. See koosneb kahest plastiksilindrist ja kohvihoidikust, mille põhja asetatakse väike ümmargune filter.

Kohvi valmistamisel kasutatakse rõhku, mis tekib ühe silindri surumisel teise sisse. Vaata sellest lühikesest videost, kuidas see käib.

Oma kerguse ja väiksuse tõttu on võimalik seda kuhu iganes kaasa võtta ning puhastamine on ka aeropressi puhul lihtsamast lihtsam. Kui hirmsasti tahta miinuseid otsida, siis ehk on puuduseks see, et aeropressiga saab korraga valmistada ainult ühe tassi kohvi. Kuna aga ühe tassi valmistamine võtab kõigest minut-paar aega, siis polegi see võib-olla päris mure.

Aeropressiga saab valmistada nii kanget või mahedat kohvi, nagu parasjagu soov on.

Mokakann

Tegemist on mujal maailmas väga populaarse kohvivalmistamise viisiga, mis eestlaste hulgas samasugust menu saavutanud ei ole. Ilmselt on mokakann paljudele tuttav filmidest, mille tegevuspaigaks Itaalia. Tegemist ongi Itaalia päritolu leiutisega.

Mokakann sobib hästi neile, kes soovivad tõsisemat ja tummisemat, espressosarnast kohvi. Tegemist on metallkannuga, mis pannakse otse pliidile ja kui vesi keema läheb, surub see end kannu alumisest anumast läbi kohvipuru ülemisse anumasse.

Kohvi valmistamine võtab selle meetodiga aega umbes 5–6 minutit.

Chemex jt sarnased kannud

See on üks stiilsemaid kohvi valmistamise viise. Chemex ja teised sellesarnased kohvivalmistajad koosnevad kaunist klaasanumast ja selle suule käivast filtrist. Chemexi kannu käib spetsiaalne sama firma paberfilter. Bodumil on kaasas metallist filter, mis kestab ilmselt kauem kui kann ise.

Lase vesi keema ja lase sellel 30 sekundit seista (sest keev vesi on klaaskannule liiga kuum). Vala nii palju vett kohvipurule, et see saab veega kaetud. Nüüd oota umbes 45 sekundit ja kalla ringikujuliste liigutustega ülejäänud vesi hästi aeglaselt kohvile. Selles videos on näidatud, kuidas see täpselt käib.

Hario V60

Sarnaselt eelmisega tilgub Hario V60 puhul vesi läbi filtri, mis on asetatud koonusekujulisse klaasanumasse. Anum ise asetatakse tassi peale ning lastakse kohv otse tassi tilkuda. Parima maitse saamiseks on vaja aga vett kohvile valada vähehaaval ja oodata valamiste vahepeal umbes 45 sekundit.

Soovitus: kõigi paberfiltriga meetodite puhul vala filter enne kohviga täitmist kuuma veega üle.

Hario V60-ga valmistatud kohv on mahe ja mõnus.

Espressomasin

Kui sul on köögikapi peal ruumi laialt ja sul on tagataskus mõned sajad eurod, võid endale soetada espressomasina. Selle leiutajateks on mõistagi jällegi itaallased ning kui sa masina hingeelu tundma õpid ja kohvi tegemise käppa saad, valmistab see aparaat sulle jumalikku itaaliapärast espressot.

Kui sa ei taha aga masina puhastamisega mässata ja su lemmikuks on americano-stiilis kohv, siis jäta espressomasin parem poodi.

Presskann

Vana hea presskann, mis on ilmselt igas Eesti peres olemas. Selle leiutamise pärast tülitsevad itaallased ja prantslased kirglikult, aga prantslased on saanud vähemalt ühe võidu – inglise keeles kutsutakse seda kannu french press. Toote patenteeris siiski esimesena itaallane Attilio Calimani 1929. aastal.

Presskannukohv on mahe ja mõnus ning laseb kohvi lõhnal ja maitsel hästi välja tulla.

Kui soovid mõnusat kohvi hoopis uues kodus nautida, vaata pakkumisi siit>>


Seotud artiklid